Je denkt er nooit over na. Liever ook niet natuurlijk. Misschien heb je nog nooit eerder van scheidingsmediation gehoord. Nu je zelf op het punt staat om te gaan scheiden, is het goed om te weten hoe mediation werkt.
Kies je mij als mediator, dan zetten we samen de volgende stappen:
Jullie hebben over me gehoord of iemand heeft jullie doorverwezen. Jullie bellen of mailen me. We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dan weten we meteen of het klikt tussen ons, anders werkt mediation niet. Ook vertel ik jullie hoe ik werk en wat het gaat kosten.
In het volgende gesprek begin ik meestal met het belangrijkste onderwerp: de kinderen. We moeten o.a. goede afspraken maken over een zorg- en contactregeling of een omgangsregeling. Maar ook over hoe jullie samen beslissingen nemen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze. Al deze afspraken verwerk ik in een ouderschapsplan. Dat is wettelijk verplicht en handig voor jullie, mochten er over een tijdje meningsverschillen ontstaan.
In een apart gesprek kijk ik met jullie naar alle financiële zaken. Ik maak een eerste alimentatieberekening. En neem met jullie door wat er verandert en/of wat er geregeld moet worden voor hypotheek, pensioen, testament, levensverzekering, aangifte inkomstenbelasting etc. Over al deze zaken moeten we afspraken maken. Die afspraken leg ik vast in het zogenaamde echtscheidingsconvenant.
Ik geef jullie voldoende tijd om alle gemaakte afspraken nog eens door te nemen. Gaan jullie uiteindelijk akkoord, dan komen jullie langs om het echtscheidingsconvenant te ondertekenen. We nemen het dan nog een keer helemaal door, zodat alles voor jullie duidelijk is.
Omdat ik niet alleen scheidingsmediator maar ook advocaat ben, kan ik jullie echtscheiding na ondertekening zo snel mogelijk indienen bij de rechtbank. Hebben jullie kinderen ouder dan 12 jaar? Dan worden zij door de rechter uitgenodigd om te komen vertellen wat ze vinden van het ouderschapsplan. Zijn jullie kinderen ouder dan 16 jaar? Dan mogen ze ook hun mening geven over de afspraken rondom de kinderalimentatie.
Is de rechter akkoord, dan spreekt hij jullie echtscheiding uit. Hij geeft jullie officieel toestemming om te gaan scheiden. Dit doet hij via een zogenaamde echtscheidingsbeschikking. Deze neem ik samen met jullie door.
Is één van jullie het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan heb je drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. Zijn jullie het wel allebei eens, dan hoef je die drie maanden niet af te wachten. Je kunt dan ook een akte van berusting ondertekenen. Daarmee geef je aan dat je het met de scheiding eens bent en kun je deze (sneller) inschrijven bij je gemeente.
De laatste stap is het inschrijven van jullie echtscheiding bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar jullie getrouwd zijn. De datum waarop de echtscheiding wordt ingeschreven, is ook de officiële datum van jullie scheiding.